|
Tüketicilerin hem konutlarda hem de işyerlerinde doğru tarifeleri seçerek elektrik faturalarını düşürmeleri mümkündür. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan son kaynak tedarik tarifesi tebliğine göre 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren tarımsal sulama, sanayi, işyeri abone gruplarında indirimli elektrik almak için son tarih 5 Aralık'tır.
Buna göre kurum ve işletmelerin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren ikili bir anlaşma ile elektriği daha ucuza alabilmek için bu tarihe kadar bir tedarik şirketi ile sözleşme imzalaması, enerji tedarik şirketlerini değiştirmesi veya sözleşmelerini yenilemesi gerekiyor.
İKİLİ ANLAŞMA YAPILACAK
Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre bu konuda önlem almayan kurumlar eski tarifeden elektrik almaya devam edecek. Kuruluşlar bunu yapmazlarsa indirimden yararlanamayacaklar. Bu sayede ulusal tedarik tarifelerinden değil, ikili anlaşmalarla tedarik şirketlerinden daha uygun koşullarda enerji alabilirler. Ancak, birçok serbest tüketici bu uygulamanın farkında değildir. Ancak yüksek faturalarla karşılaşan kurumlar bu şekilde yüzde 30'a varan tasarruf sağlayabilirler.
NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Yeni şartlar ve avantajlarla enerji tedarik etmek isteyen ve tüketimi serbest tüketici limitinin üzerinde olan tüm tarımsal sulama, sanayi ve işletme abonelerinin bir tedarik şirketi ile indirimli elektrik tedarik sözleşmesi imzalamaları gerektiğini söyleyen KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, En geç 5 Aralık tarihine kadar tedarik firması seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde özetlenmiştir:
“Tüketicilerin tekliflerini mümkün olduğunca belirli bir standart ve şablonla talep etmesi ve karşılaştırması gerekiyor. Farklı tedarik modellerini derinlemesine incelemeli ve önerilerini dikkate almalıdırlar. Örneğin fiyata duyarlılarsa diğeri, bütçe duyarlılıkları yüksekse bir başkasıdır. Alacakları hizmetin kalitesi kritikse ve sürekli desteğe ihtiyaç varsa diğer hususlara da dikkat edilmelidir. En ucuza ihtiyaç duyarlarsa, maliyet bazlı bir model, PTF, YEKDEM bazlı fiyatlandırma uygun olacaktır. "
AVANTAJ DEZAVANTAJA DÖNÜLEBİLİR
Kaya Uğur Karayurt, elektrik tedarik şirketlerinin kurumlara ve işletmelere taahhüt ettikleri sözleşmelerle örtüşüp örtüşmediğine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunarak, “Avantajlı ve anlaşılması ve takip edilmesi zor görünen ön koşullar kurumlar tarafından iyi değerlendirilmelidir. ve işletmeler.
Yakın bir takip yapılıp yapılmayacağına ve tavsiyenin pratikte uygulanabilir olup olmadığına dikkat edilmelidir. "Sözleşmede avantaj gibi görünen ve pratikte uygulanamadığı için dezavantaja dönüşebilecek maddelerden kaçınılmalıdır."
Kaynak: Vatan