|
Yaşlılıklarına rağmen prim gün sayısı ve çalışma yılı nedeniyle emekli olamayanlar ve maaş alamayanlar, ödedikleri primleri toplu olarak alabilirler. Ancak bu haktan yararlanabilmek için kadın çalışanların 58, erkek çalışanların 60 yaşında olması gerekmektedir.
Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın konuya ilişkin yazısı şöyle:
Koronavirüsün etkisi olsun ya da olmasın, bir süredir okuyuculardan sigorta primlerinin iadesi konusunda çok soru alıyorum. Bazıları soruyor, "Emekliliğim uzatılacak, primlerimi toplu olarak geri alabilir miyim?" Diğerleri merak ediyor, "Emeklilik yaşımı geçtim ama daha uzun çalışmam gerekiyor, primlerimi bana geri verecekler mi?"
Bazıları da salgın nedeniyle Nisan ayından bu yana çalışıp çalışmadıklarını soruyor, salgın daha uzun sürerse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen primleri alabilecekler. Çalışanların prim iade etme hakları vardır, ancak maalesef bu konu kamuoyu tarafından yanlış anlaşılmaktadır.
Herkesin ödediği primleri istediği zaman alabileceği varsayılır. Konuyu netleştireyim ve okuyucuların sorularını cevaplayayım.
KADINLAR 58 YAŞINDA BEKLENECEK
Emeklilik yaşını doldurmuş ve hatta aşmış çalışanlar, emeklilik için gerekli prim günlerini ve çalışma yıllarını tamamlamamışlar ve emeklilik aylığı almaya hak kazanmamışlarsa ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak alabilirler.
Yani; Kadın çalışan (4 / A ile) 7000 prim günü alıp 58 yaşında emekli olabilir. Aynı zamanda 15 yıl çalışabilir, 3600 prim günü alabilir ve yaşına bağlı olarak 58 yaşında emekli olabilir. Ancak bu işçinin yaşı 58 olmasına rağmen ödediği primlerin toplamı 3000 gün ve çalışma yılı 10 yıl ise SGK'ya başvurarak o güne kadar ödediği primleri emekli olduğu için iade edebilir ve maaş alamama. Başka bir deyişle, toplu ödeme alabilir.
SİGORTALI OLMAMALISINIZ
Peki bu primler ne zaman iade ediliyor? Okurlardan gelen sorular arasında, hatta 10 yıl önce çalışanların, hatta 30 veya 40 yaşında olanların bile "Primimi geri alabilir miyim?" Diye sorduğunu fark ettim. Ya da yaşı 45, ama hepsi iki yıldır çalışmış olan prim iadesi almaya hakkı olup olmadığını merak ediyor. Hemen belirteyim, prim iadesi hakkından yararlanmak için emeklilik yaşına gelmek gerekli; Bu kadınlar için 58, erkekler için 60.
Yani, 30 yaşında, 40 yaşında, para iadesi alamazsınız; Kadın çalışan iseniz 58 yaşında, erkek çalışan iseniz 60 yaşında prim iadesi için SGK'ya başvurabilirsiniz. Prim iadesi almak için bu yeterli değildir; Bir işyerinde sigortalı olarak çalışmak, Bağ-Kur'a üye olmak ve kendi işinde çalışmamak da gereklidir.
EŞ VE ÇOCUK YARARLANIR
Bahsettiğim tüm bu koşulları yerine getirirseniz, primlerinizin iadesi için SGK'ya başvurabilirsiniz. Sigorta ettirenin vefat eden eşi ve çocukları da aynı şartlar altında prim iadesinden yararlanabilir. İşçi olarak veya onun adına Bağ-Kurlu olarak çalışan bir işçinin ölümü halinde, emekli olma hakkını elde edememesi halinde eşi ve çocuklarına dul ve yetim aylığı ödenemez; Eşler ve çocuklar, SGK'ya prim iadesi için başvurabilir ve toplu ödeme alabilir.
22 BİN LİRANIN ÜSTÜNÜ İADE EDEBİLİRSİNİZ
Prim iadesinde bir istisna vardır; ve aynı anda birden fazla işyerinde çalışanlar da iade hakkından yararlanabilmektedir. Aynı anda birden fazla işte çalışan bir kişi bugün 22.072 TL olan prime esas kazanç üst sınırını aşarsa, primin aşan kısmı sigortalıya iade edilir.
Yani prim toplamı 22.072 lirayı aşarsa, işçinin bu tutarı aşan payı SGK tarafından çalışana iade edilir; İşveren hissesi iade edilmez.
Kendi adına çalışanlar yani Bağ-Kurlular yaşlılık, vefat ve malullük primlerini geri alabilirler. Bu kapsamda SGK, önceki yılların primlerini güncelleme katsayısı ile hesaplar ve öder.
Kaynak: Vatan