|
İçişleri Bakanlığı Sağlık Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde aldığı kararlar doğrultusunda yeni Kovid-19 tedbirlerinin uygulanması için valiliklere gönderilen genelgede, salgının neden olduğu riski yönetmek amacıyla Koronavirüs halk sağlığı ve kamu düzeni açısından sosyal izolasyonu sağlamak, fiziksel mesafeyi korumak ve hastalığın yayılmasını kontrol etmek. Bilim Kurulu'nun önerileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda pek çok önlem alındığı hatırlatıldı.
Kovid-19'un son yıllarda tüm ülkelerde yaygınlaşması ve büyüme yaşadığı aktarım, özellikle Avrupa kıtasındaki salgın seyrinde önemli bir büyüme görüldüğü için yeni tedbirlerin alınmasına atıfta bulunulan genelgeler başta olmak üzere Türkiye'de kontrollü bir sosyal yaşam kavramının ilkeleri, maske ve mesafe kuralı Hayatın her alanında uyulması gereken kural ve önlemlerin salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak belirlendiği vurgulandı.
Yeni önlemler Cuma günü saat 20: 00'den itibaren geçerli olacak.
Genelgeye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda yeni tedbirler 20 Kasım Cuma günü saat 20: 00'den itibaren yürürlüğe girecek.
Bu kapsamda alışveriş merkezleri, marketler, berberler, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10.00-20.00 saatleri arasında hizmet verecek.
Restoranlar akşamları telefonla veya online siparişle paket servis hizmeti verebilecek. Lokanta, restaurant, pastane, cafe, kafeterya gibi yeme-içme mekanları paket servis veya "gel-al" hizmeti vermek için sadece 10.00-20.00 saatleri arasında açık olabilir. Yemek siparişi veren firmalar saat 20: 00'den sonra sadece telefonla veya online siparişle paket hizmeti verebilecek.
İl ve ilçe Genel Hijyen Kurulları tarafından münferit olarak belirlenmek ve yerleşim alanında yer almamak kaydıyla, şehirlerarası yol kenarlarında yer alan ve şehirlerarası toplu taşıma veya lojistik amaçlı araçlara hizmet veren yeme-içme yerleri, kısıtlamalar. Ayrıca daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonları ile ilgili uygulama devam edecek.
Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar, yeni bir karar alınana kadar kahvehaneler, kahvehaneler, kır bahçeleri, internet kafeler / salonlar, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, kulüpler ve çay bahçeleri ile astro sahalarının faaliyetleri askıya alınacak.
Sokağa çıkma yasağı kısıtlaması
Tüm illerde 65 yaş ve üstü kişiler gündüz 10.00-13.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, 1 Ocak 2001 ve sonrası doğan 20 yaş altı bireyler ise gündüz 13.00-16.00 . Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkması kısıtlanacak.
İşyerini ve hastalıklarını gösterir iş gibi belgeler ile SGK kayıtlarını ibraz eden çalışanlar bu uygulamadan muaf tutulacaktır. Yeni bir karar alınana kadar hafta sonları 10.00 - 20.00 dışında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
Üretim, imalat ve tedarik zincirleri bu kısıtlamadan muaf tutulacaktır. Bu doğrultuda sokağa çıkma yasağı 21 Kasım Cumartesi 20: 00'dan 22 Kasım Pazar saat 10: 00'a, 22 Kasım Pazar 20: 00'den 23 Kasım Pazartesi 05: 00'e kadar kısıtlanacaktır. Bu tarihlerden sonra yeni bir karar alınana kadar uygulama belirtildiği gibi devam edecek.
Açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar
Sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar şöyle:
"İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, kara yolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri, AFAD birimleri, afetle ilgili çalışma yürüten kurum/kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb), doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğal gaz çevrim santralleri gibi), yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar, oteller ve konaklama yerleri,
Sağlık hizmetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, üretim ve imalat tesisleri, gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları, valilikler/kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası kara yolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemiyle belirlenecek), sebze, meyve toptancı halleri."
İstisna kapsamında olan kişiler
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanlar, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dahil) ile acil çağrı merkezleri, Vefa Sosyal Destek birimleri, Kızılay, AFAD’da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler, görev alanlar kısıtlamadan istisna tutulacak.
ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan es?, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri, cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar kısıtlamalardan muaf olacak.
İstisna kapsamında olacak diğer kişiler ise şöyle:
"Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon gibi kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar, ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar, yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları, üretim ve imalat tesislerinde çalışanlar, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları, iş yerlerinin kapalı olduğu saatlerde/günlerde sürekli olarak iş yerlerini bekleyenler belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel, zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılaya yapılacak kan ve plazma bağışları dahil),
---
Yurt, pansiyon, şantiye gibi halka açık yerlerde kalanların temel ihtiyaçlarını karşılamakla görevli olanlar çalışıyor mu? Çalışanlar (işyeri hekimleri gibi), veterinerler, otizm, ağır zeka geriliği, down sendromu gibi 'özel ihtiyaçları' olanlar ve ebeveynleri / velileri veya refakatçileri.
30 Nisan 2020 tarihli genelge kapsamında oluşturulan hayvan besleme grubu üyeleri, sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulama, işleme, ilaçlama, hasat, pazarlama ve nakliyesinde çalışanlar, Evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyaçlarını, ikametleriyle sınırlı kalmak kaydıyla karşılamak için dışarı çıkanlar. Sokağa çıkma yasağı saatlerinde evlere parsel hizmetinden sorumlu olanlar, mahkeme kararı çerçevesinde (mahkeme kararını vermek kaydıyla) çocuklarıyla, spor müsabakalarında sporcular, yöneticiler ve diğer görevlilerle kişisel temas kuracaklardır şehirlerarası toplu taşıma araçlarında (uçak, otobüs) seyirci olmadan oynanabilen ve bilet, rezervasyon kodu, şehir içi toplu taşıma araçlarının sürücü ve görevlilerini ibraz ederek seyahatini belgeleyenler (metrobüs, metro, otobüs, minibüs, taksi gibi). "
Sigara yasağı uygulaması genişletilebilir
Genelgeye göre 11 Kasım 2020 tarihli genelgede belirtilen "vatandaşların yoğun olarak bulunduğu cadde, meydan ve toplu taşıma durakları gibi alanlarda / alanlarda sigara yasağı" uygulaması, İlçe tarafından genişletilebilir. ve Bölge Genel Hijyen Kurulları.
İl Genel Hijyen Kurulları, şehir içi toplu taşıma araçlarının yoğunluğunu azaltmak ve seferlerde seyrekliği artırmak için yerel yönetimler tarafından başta sefer sayısını artırmak olmak üzere her türlü tedbirin alınmasını sağlayacaktır.
Düğün ve düğün törenleri
2 Eylül'de yayınlanan genelgede yayınlanan düğün ve törenlere ilişkin esaslar çerçevesinde düğün törenleri / törenleri en az katılım şartı ile her düğün arasında en az 20 dakika olacak şekilde gerçekleştirilecektir. Mesafe ve temizlik kuralları ile düğün töreni en geç bir saat içerisinde gerçekleştirilecektir. Ayrıca toplu taziye ile ilgili hükümler 30 Temmuz'da yayınlanan genelge çerçevesinde tam anlamıyla uygulanacak.
Hafta sonları sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemlerde vatandaşların şehir içinde veya şehirler arası özel araçlarıyla seyahat etmemelerinin esas olduğu vurgulanan genelgeye göre, Seyahat İzni "e-Başvuru" ve " Alo 199 "İçişleri Bakanlığı sistemleri veya valiliklere / kaymakamlıklara doğrudan başvuru ile. Kurullarından izin almak şartıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler şunlardır:
---
"Tedavi gördükleri hastaneden taburcu edilerek asıl ikametgahına dönmek isteyenler, kendisinin veya eşinin cenazesine katılmak üzere doktor raporu ile sevk edilen ve / veya doktor randevusu / kontrolü yaptıranlar, vefat etmiş birinci derece akraba veya kardeşi veya cenaze nakline eşlik edecek (en fazla 4 kişi), şehre son 5 gün içinde gelen ancak kalacak yeri bulunmayan ancak ikamet ettiği yere dönmek isteyenler ( seyahat bileti, araç plakası, seyahatini, bilgi ve bilgilerini gösteren diğer belgeler), yerleşimlerini tamamlayıp yerleşimine dönmek isteyen askerlik hizmeti, özel veya resmi günlük sözleşmeye davet mektubu olan, cezadan muaf olanlar kurumlar. "
Genelge'de, başta valiler ve kaymakamlar olmak üzere tüm kamu görevlilerinin salgınla mücadelede alınan önlemlere uymada toplumsal duyarlılığı artırıcı faaliyetlere ağırlık verdikleri ve bugüne kadar olduğu gibi fedakarlık yapmaya devam ettikleri vurgulandı. Bu sürecin aşılması ve sağlıklı günlere kavuşulması açısından hayati önem taşımaktadır. .
Ayrıca Genel Hijyen Kanunun ilgili maddeleri uyarınca İl ve İlçe Genel Hijyen Kurullarının kararları acilen alınır, uygulamada aksama ve haksız muameleye neden olmaz, alınan kararlara uymayanlar konu edilir. Genel Hijyen Kanunu'nun ilgili maddeleri ve suç teşkil eden fiiller uyarınca idari işlem yapılması. Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesi kapsamında gerekli yasal işlem talep edildi.
Kaynak: Vatan