|
65 yaşını dolduranlar, gelir testi yaptıracaklar, borç alacaklar, işsizlik maaşı alacaklar, asgari ücretteki değişiklikten etkilendi. Milliyet'ten Cem Kılıç asgari ücret artışının yanı sıra çalışma hayatındaki değişimleri de yazdı.
Temmuz ayında artacak mı?
Asgari ücret 2016 yılına kadar yılda bir kez, ancak altı aylık bir süre için belirlendi. Ocak'tan Temmuz'a kadar ilk altı aylık dönem için belirlenen miktar Temmuz ayında artmış, ikinci altı aylık dönemde ise Aralık ayına kadar asgari ücret değişmiştir.
2016 yılından itibaren asgari ücret yıllık olarak belirlenmektedir. 2021 için asgari ücret yıllık olarak belirlendi. Yani Temmuz ayında asgari ücret artmayacak.
Bağ-Kur primi buna endekslidir
Eski adı Bağ Kur ile yeni adıyla 4 / b üyeleri primlerini her ay SGK'ya öderler. Bağ Kur'un ödeyeceği prim tutarı, gelirinden bağımsız olarak kendisi tarafından belirlenir.
Bağ Kur üyelerinin SGK'ya prim ödeyebilecekleri en düşük limit asgari ücrettir. Bu nedenle asgari ücretin artması ile Bağ Kur üyelerinin SGK'ya ödeyecekleri prim miktarı da artmaktadır.
2021 SGK genelgesinin yayınlanmasıyla rakam net bir şekilde belirlenecek. Ancak yaklaşık 2021 yılında Bağ Kur üyeleri için en düşük SGK primi 1234,24 TL olacak. 5 puanlık indirim Bağ Kur üyelerine de uygulandığından, primi düzenli ödeyen Bağ Kur'un ödeyeceği prim tutarı 1055,36 TL'ye düşecek.
En üst düzeyde prim ödemek isteyen Bağ Kur'un ödeyeceği prim tutarı 9256,78 TL, primi düzenli ödeyen ve 5 puanlık indirimden yararlanan Bağ Kur, 7915,22 prim ödeyebilecek. TL.
Borçlanma tutarı değişecek mi?
Asgari ücretin artması ile SGK'ya borçlanma için ödenecek tutar da artmaktadır. Yurt dışı, doğum, askerlik gibi borçlanmalarda prime esas kazanç limiti asgari ücrete endekslendiğinden, asgari ücret arttığında borçlanma maliyetleri artmaktadır.
2021 yılında yurt dışından borç alacak, doğum yapacak veya askerlik yapacak bir kişinin SGK'ya bir günlük borçlanma için asgari 38,16 TL ödemesi gerekiyor. Üst limitten borç almak isteyen kişinin ödeyeceği prim tutarı 286,2 TL olacaktır.
Asgari ücretle bağlantılı bir diğer konu da işsizlik maaşının üst sınırıdır. Yani asgari ücret sadece çalışanı değil, işsizleri de ilgilendiriyor. En yüksek işsizlik maaşı miktarı brüt asgari ücret tutarının yüzde 80'i kadardır.
Buna göre 2840,28 TL ile en yüksek işsizlik ödeneği 2021 yılında işsizlik sigortasından ödenecek. Mayıs ayından bu yana en düşük işsizlik ödeneği, 2021 Ocak - Nisan dönemi üzerinden hesaplanacağından 1420,12 TL olacak.
BES katkısı ne olacak?
Asgari ücrete endeksli bir diğer gösterge de bireysel emeklilik sistemine devlet katkısıdır. Bireysel emeklilik sözleşmeli bireyler, her ay ödedikleri primin yüzde 25'i oranında devlet katkısı alırlar.
Bu katkı için yıllık bir sınır vardır. Bireysel emeklilik sisteminde, asgari ücretin yıllık miktarı kadar devlet katkısı bir yıl içinde alınabilir. Yani 2021 yılında bir katılımcıya en fazla 10732,5 TL katkı yapılacaktır. Asgari ücret arttığında bireysel emeklilik sözleşmeli bireylerin aldıkları katkı payı da artacaktır.
65 yaş emekli maaşı
Asgari ücretteki artış 65 yaş emekli maaşı alan kişileri de ilgilendiriyor. 65 yaş emekli aylığına hak kazanabilmek için 65 yaş üstü kişi ile eşinin gelirlerinin toplamının net asgari ücretin üçte birinden az olması gerekir. Şimdi bu limit 852,53 TL'ye yükselecek. Kişi başına geliri 2020 sınırının üzerinde olduğu için 65 yıllık emekli aylığını alamayanlar, 2021 sınırının altında kalmaları halinde emekli maaşı alabilecekler.
Gelir testi değişecek mi?
Asgari ücret değiştiğinde, gelir testi limiti de güncellenecektir. Hanesinde asgari ücretin üçte birinden az kişi başına geliri olanların primleri devlet tarafından ödeniyor. Asgari ücret arttığında bu sınır da artacaktır. Ocak 2021 itibarıyla yaşadıkları hanede kişi başına geliri 1192,5 TL'nin altında olanların primleri devlet tarafından ödenecek.
Yaşadıkları hane halkının geliri artmazsa daha çok kişinin primi devlet tarafından ödenmeye başlayacak diyebiliriz. Haneye giren gelir artmamışsa, işsizler gelir testini yenileyebilir ve prim ödemekten kaçınabilir.
Kaynak: Vatan