|
Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra işveren, işçinin sadece etik ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle işten çıkarmaya başladı.
27 Temmuz'da kanuna eklenen açıklama ile iş veya hizmet sözleşmelerinin belirli süreli olarak feshedilmesi, işyerinin herhangi bir nedenle kapatılması ve faaliyetinin sona ermesi, İlgili mevzuat uyarınca ve inşaat işlerinde işin sona ermesi fesih yasağı kapsamında değildir.
İşverene, işçiyi fesih yerine ücretsiz izne alma hakkı verildi. İşveren, işçinin onayı olmadan ücretsiz izin başvurusunu başlatabilir.
Ücretsiz izinli işçiler kısa çalışma ödeneğinden yararlanamazlarsa işsizlik sigortasından günlük 39,24 TL ücret desteği sağlanır. Ücretsiz izin süreleri iki ay uzatılan işçiler, iki ay daha nakit ücret desteği alabilecekler.
Çalışan işten ayrılabilir mi?
Yasa, ücretsiz iznin işçi için haklı bir sebep teşkil etmediğini belirtir. Bu nedenle işçi kıdem tazminatı talebinde bulunamaz. Ancak ödenmemiş izin süresi son uzatma ile uzun bir döneme yayıldığından, işçinin gelirinin altında bir gelirle iş sözleşmesini uzun süre feshedememesi çeşitli tartışmaları beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili son söz yargıya ait olacak.
Yüksek idari para cezası
İşçinin iş sözleşmesini etik kurallara ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmaksızın fesheden işveren veya işveren temsilcisine bu durumda her işçi için brüt asgari ücrete eşit idari para cezası verilmesi öngörülmektedir.
Anılan Geçici 10 uncu madde kapsamında ücretsiz izne gönderilen ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığı almamaları şartıyla iş sözleşmesi arasında feshedilir. 15 Mart 2020 ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarih, işsizlik ödeneğine hak verecek ancak diğer şartları karşılamayan nedenlerden biridir. İşsizlik ödeneği alamayan işçiler nakit ücret desteği alabilirler.
Nakit desteği
Geçici 10 uncu maddede işsizlik sigortası fonundan günlük 39,24 TL nakit ücret desteği öngörülmektedir.
Ücretsiz izin verilen ve istihdam edilen işçiler için, her işçi ve her ay işverene brüt asgari ücrete eşit idari para cezası uygulanmaktadır.
Ayrıca ödenen nakit desteği, ödeme tarihinden itibaren yasal faizi ile alınacaktır.
Bu durum aynı zamanda işçilerin iş akdinin feshi için haklı bir sebep olarak değerlendirilecektir. (Cem Kılıç / Milliyet)
Kaynak: Vatan